Muistoissamme kimo arabialainen täysiveritamma (ppa) Adelajda Delm (VH15-003-0033), 152cm, 13.01.2015-25.06.2017
Adel lopetettiin 16,5-vuotiaana jalkavaivojen takia
YLA2, KRJ-II

Palkittu YLA2 (83p.) 30.04.2017
Palkittu KRJ-II (91p.) 15.06.2017


Adel: Adel on säpäkkä ja välillä hermoromahduksen partaalle ajava arabitamma. Luonteen lisäksi kimo väri ei kyllä yhtään helpota elämää. Adel tuntuu aina mutakeleillä pyörivän siinä mutaisimmassa kohdassa, ihan kiusatakseen. Ettei se raukka joka joutuu tamman harjaamaan vain pääsisi liian helpolla. Tämän lisäksi Adelin mielestä harjatessa paikoillaan seisominen on äärettömän tylsää. Eli hyöritään ja pyöritään suuntaan jos toiseenkin sekä turpa olisi aina hamuamassa jotain. Ja auta armias, kun kaviot pitäisi puhdistaa. Ensin niitä ei saa millään ylös, jonka jälkeen etujalkojen kanssa saa varoa ettei saa hampaanjälkiä takamukseen.

Ratsuna: Ratsastaessa saa olla kokoajan keksimässä tehtäviä, ettei Adelille tulisi tylsää. Tylsyyden koittaessa nimittäin mennään vauhdilla ympäri ämpäri, joko ratsastajan kanssa tai ilman. Kun tamman saa rentoutumaan ja keskittymään töihin, kuoriutuu tästä todella kauniisti liikkuva kouluratsu. Liikettä löytyy ja avutkin menevät nätisti läpi, sitten lopulta ainakin. Esteet ovat kiva mielenvirkistys, tai sitten ei, sinne kouluväännön sekaan. Vähän isommistakin esteistä mennään kyllä yli, mutta välillä menestys on vaihtelevaa. Taaskin jos Adel ei ole hereillä ja pistetty kunnolla töihin, voidaan mennä helposti esteistä läpi. Maastoratsuna tamma on reipas, mutta ihme kyllä pysyy aina hyvin hyppysissä. Yksin tai ryhmässä, sillä ei ole niin väliä. Ei voi sanoa että olisi pomminvarma maastoratsu, mutta säikkymiset ovat melko harvinaisia.

Kilpailuissa: Kisoissa Adel osaa käyttäytyä ehkä hiukkasen paremmin kuin kotona tai muualla treenatessa. Kisahälinä pitää tamman kiireisenä, kun kaikkea pitää katsella ja ihmetellä. Paikoillaan odottaminen siis ei ole ongelma, kun porukkaa pyörii ympärillä ja turvan edessä on heinäverkko. Verryttelyt ovat välillä vähän jänniä paikkoja, siellä saatetaan alkuun säikkyä ja sekään ei ole kamalan mukavaa jos joku tulee liian läheltä. Mutta taas, kun Adelin saa rennoksi niin kaikki sujuu oikein näppärästi. Pitkät alkukävelyt jossain reunassa ovat myös oikein mukavat. Itse kisasuoritus riippuu tasan siitä, kuinka rennoksi on tamman saanut verkassa. Yleensä Adel kuitenkin tajuaa keskittyä itse suoritukseen, mutta välillä esimerkiksi katsomossa haukkuva koira voi häiritä.

© Nerita

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Bóg Wojny al Qismat
ox, km, 152cm
ii. Palec Serdeczny Bohater
ox, km, 150cm
iii. Bohater evm
ox, mkm, 150cm
iie. Palec Serdeczny evm
ox, km, 153cm
ie. Renata
ox, rn, 154cm
iei. Stefan evm
ox, rt, 149cm
iee. Rozalia evm
ox, rn, 154cm
e. Elegancki z Trze EV-II
ox, km, 150cm
ei. Mikolajki
ox, km, 155cm
eii. Miroslawiec evm
ox, km, 155cm
eie. Leslawa evm
ox, rt, 151cm
ee. Escada
ox, rn, 146cm
eei. Asseco evm
ox, prt, 154cm
eee. Alwernia evm
ox, rt, 150cm

sukuselvitys

iii. Adelin isänisän isä Bohater oli mustan kimo ori, joka aikanaan menestyi lupaavasti kouluradoilla. Vaativa A-tasolla kilpaillut Bohater oli omistajansa silmäterä ja asui pienellä tallilla Krakowassa. Bohater on puhtaasti puolalaista verilinjaa. Adelin isänisä Palec Serdeczny Bohater jäi orin ainoaksi varsaksi, koska lupaava kouluratsu jouduttiin lopettamaan vain 6-vuotiaana sen ollessa kuljetusonnettomuudessa.
iie. Palec Serdeczny on myöskin puolalaista verilinjaa edustava tamma Veikselin varrella sijaitsevalta Patryk Staszicin omistamalta siittolalta. Palec Serdenczny on syntynyt siellä ja keskittynyt jatkamaan menestynyttä sukuaan. Lisäksi tamma on hyvä rakenteinen ja kaunis, samat piirteet ovat periytyneet sen jälkeläisille säännönmukaisesti.
iei. Stefan on kohtuullisen pienikokoinen, säkäkorkeus 149cm, rautias arabiori. Stefan on syntynyt arabiemiriiteissä ja maahantuotu Venäjälle. Venäjällä ori on luonut uraa lähinnä näyttelykehissä sekä jonkin verran kouluratsastuksessa. Stefan on rikkaan venäläisperheen edustushevonen, jota on käytetty jalostuksessa. Stefan itse on puolalaista verilinjaa edustava ori, mutta iso osa sen jälkeläisistä on domestic-linjaisia.
iee. Rozalia on kaunis ruunikko, joka on tammaksi menestynyt poikkeuksellisen hyvin kouluratsuna. Tamma on ollut vaativien koululuokkin kuningatar Venäjällä vuosia ja nauttii tällä hetkellä hyvin ansaitusta kisaeläkkeestä. Rozalia on kasvatettu Venäjällä, mutta säilynyt puhtaasti puolalaisverilinjaisena kappaleena.

eii. Adelin emän isänisä Miroslawiec on suvusta, josta noin 90% kaikista hevosista on kimo-värisiä. Ei siis ihme, että niin ori itse kuin kaikki hänen 16 jälkeläistä sekä suurin osa jälkeläisten jälkeläisistäkin kantavat tätä väriä. Värin lisäksi Miroslawiec on menestynyt ratsu, joka on kilpaillut pääsääntöisesti kouluratsastuksessa. Orilla on isot liikkeet, sekä mahtava kyky keskittyä työskentelyyn. Miroslawiecia on arvostettu maailmanlaajuisesti jalostusorina kapasiteettinsa sekä kultaisen luonteensa vuoksi.
eie. Rautias tamma, Leslawa on ilmeikäs tamma, joka on kestävä ja sitkeä lajinsa edustaja. Se on kertaalleen pelastunut tallipalosta ja viettää nykyään ansaittuja eläkepäiviä kotimaassaan Yhdysvalloissa. Leslawa on ollut aikanaan keskitason kouluratsu, joka on periyttänyt etenkin luonteen osalta paljon positiivisia ominaisuuksia jälkeläisilleen.
eei. Asseco, upea punarautias ori, joka kaikin puolin nautti esiintymisestä ja sai usein siitä syystä kiitosta näyttelyissä. Myös herran rakenne, sopusuhtaisuus ja sitkeys on ollut kehuttuja ominaisuuksia. Luonteeltaan ori oli kaikkea muuta kuin kiltti, helppo tai ihmisrakas. Vaikean luonteen ja haastavuuden Asseco kuitenkin kuittasi olemalla tuomarien suosikki myös kouluratsastuksen kilparadoilla. Yhdeksi menestyneimmistä arabeista listattu ori siitti maailmaan yli 80 jälkeläistä periyttäen potentiaalisuuttaan, mutta valitettavasti osalle myös häijyä luonnettaan. Asseco päästettiin vihreämmille laitumille vuonna 2013 kunnioitettavassa 29-vuoden iässä.
eee. Alwernia on alun perin Saksassa suurella siittolalla kasvatettu tamma, joka on suurimman osan elämästään elänyt Belgiassa. Alwerniaa on käytetty pääsääntöisesti erilaisten arabiristeytysten jalostukseen lempeäluonteisena, sirona ja kestävänä tammana. Kilpakentillä Alwernia ei koskaan ole startannut vaan se on ratsuna toiminut vain omalla tilalla ja onkin vallan mainio matkaratsu pitkille maastoreissuille. Puolalaislinjainen Alwernia on arabijalostuksessa yleensä yhdistetty potentiaalisempaan oriin toivoen ratsujen parhaiden puolien yhdistyvän. Sen puhdasverisistä arabijälkeläisistä löytyy kaksi kouluratsua sekä yksi matkaratsu.

© Beeko

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - isä - omistaja
22.11.15 - o. Zuzule LAC ox - FAE El Zafir ox - Tossah
14.02.16 - o. Akram LAC ox - Safwan al Qadir - EmmiN.

Valmennukset/päiväkirja

15.03.2016 kouluvalmennus, valmentajana Tossah Folgreen VRL-02207
Hevoskauppoja hieroessa päädyin sivukeikkana valmentamaan tulevan uuden hevoseni emää, joka varsin sympaattinen hevonen onkin. Alkuverryttelyn aikana Adel näytti olevan vino ja viistättävän ulkolapa edellä, eikä ratsastajan istunnan oikaisusta huolimatta tullut hullua hurskaammaksi. Toiseen suuntaan ravatessa tamma myös piti päätä jostain syystä poispäin kaarella. Koska varusteissa ei pitänyt olla mitään vikaa, ongelman ydin oli todennäköisesti jossakin jäykässä lihaksessa tai lihaksistossa, joten vastalääkkeenä kankeuteen auttaa parhaiten vain perinpohjainen lämmittely ja lihasten tasainen työstäminen. Annoimme paljon aikaa alkuverkkaan, joka koostui temponvaihteluista, tarmokkaasta ravista, sekä useista volteista, täyskaarroista ja taivutuksista. Ratsastaja sai keskittyä tasapainoon ja suoruuteen ilman jalustimia, hakien parempaa tuntumaa takalistollaan painoapuihin. Pohkeenväistöt lähtivät sujumaan huomattavasti paremmin perusteellisen valmistautumisen jälkeen, ja Adel keveni pois kädeltä, vaikka oli edelleen hieman kallellaan. Laukkatyöskentelyn aikana tamma pompahti muutaman kerran kuolaintuntumalta, mutta ratsastajan pitäessä kätensä vakaina, asettui takaisin ja haki uudelleen muotoa. Laajoilla ympyröillä ja kahdeksikoilla laukatessa, askelta pidentäessä ja lyhentäessä, Adel alkoi jo liikkua alkua huomattavasti paljon paremmin. Pian ei viistättämisestäkään ollut enää merkkejä, vaan tamma pysyi suorana myös uran sisäpuolella ja ennen kaikkea oli iloisen tyytyväisen oloinen. Jalka ojentui kauniisti vielä loppukevennyksenä otetussa lisätyssä laukassa kentän pitkällä sivulla, joka nostatti hymyn kyllä ratsastajankin huulille. Adel sai kunnon kiitostaputukset, mutta tärkeintä olisi huolehtia vielä treenin jälkeenkin, ettei kankeusvaiva palaa.

25.03.2017 kouluvalmennus, valmentajana Veera R.
Adel ratsastajineen oli jo kentällä kiertämässä uraa. Pyysin ratsukkoa menemään alkuverryttelyt käynnissä, sekä ravissa itsenäisesti, että pääsisin seuraamaan ratsukon menoa hieman aluksi. Adel vaikutti valmennuksen aluksi melko laiskahkolta, suorastaan tylsistyneeltä, mutta ratsukon päästessä ravailemaan tamma alkoi heräämään horroksestaan ja tamman ravi näytti paljon paremmalle jo. Mietin ratsukon verrytellessä heille sopivia tehtäviä. Päätin, että ratsukon kanssa tänään olisi aiheena lisätyt askellajit ja temmon vaihtelut. Pyysin ratsukkoa kuitenkin ensiksi tekemään käynti-pysähdys-peruutus tehtävää. Pysähdys ja peruutus tuli tehdä aina joka sivun keskikohdassa. Tätä ratsukko teki muutamaan otteeseen molempiin suuntiin, kunnes siirryimme temmon vaihteluihin ja lisättyihin askellajeihin. Ratsukon tuli tehdä kulmikasta kahdeksikkoa ja aina lyhyellä sivulla ollessaan heidän piti mennä mahdollisimman hidasta ravia ja pitkällä sivulla ollessaan mahdollisimman reipasta. Adelilta onnistui molempien ravien löytäminen hienosti! Kokeilimme samaa välissä myös käynnissä, mutta tammalla tuntui olevan niin meno päällä, että rauhalliseen käyntiin sitä ei oikein saatu. Laukkatehtäväksi ratsukko sai lopuksi tehdä ihan samaa kahdeksikkoa ja laukka tuli vaihtaa kahdeksikon keskellä aina ravin kautta ja päädyissä tuli tehdä pääty-ympyrät. Adelilta näytti selkeästi oikea laukka onnistuvan paremmin kuin vasen, joten pyysin ratsukkoa jatkamaan vasemmassa laukassa uraa pitkin ja tekemään päädyissä ja pitkien sivujen keskellä aina isot ympyrät. Tamma yritti aina välillä ottaa jotain omia spurttejaan, mutta ratsastaja oli kokoajan askeleen edellä ratsuaan. Muutaman kierroksen jälkeen Adelin vasen laukkakin alkoi näyttämään yhtä sujuvalta kuin oikea. Ratsukko ravaili vielä itsenäisesti hetken, ennen kuin lopetimme valmennuksen.

Kilpailukalenteri

NJ:n & VSN:n alaiset näyttelyt

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
-

KRJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
07.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 6/40
09.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 4/40
09.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 2/40
18.05.15 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 4/40
22.05.15 - Marshmallow - Vaativa B - KRJ - 2/30
23.05.15 - Marshmallow - Vaativa B - KRJ - 1/30
25.05.15 - Marshmallow - Vaativa B - KRJ - 5/30
26.05.15 - Marshmallow - Vaativa B - KRJ - 2/30
27.05.15 - Marshmallow - Vaativa B - KRJ - 1/30
29.05.15 - Marshmallow - Vaativa B - KRJ - 4/30
18.06.15 - Runoratsut - Helppo A - KRJ - 4/30
26.06.15 - Rohkelikko - Vaativa B - KRJ - 1/17
29.06.15 - Rohkelikko - Vaativa B - KRJ - 1/17
30.06.15 - Rohkelikko - Vaativa B - KRJ - 3/17
30.06.15 - Rohkelikko - Vaativa B - KRJ - 4/17
02.07.15 - Rohkelikko - Vaativa B - KRJ - 2/17
05.07.15 - Rohkelikko - Vaativa B - KRJ - 3/17
05.07.15 - Allim's Sporthorses - Vaativa B - KRJ - 4/50
08.07.15 - Allim's Sporthorses - Vaativa B - KRJ - 5/50
09.07.15 - Allim's Sporthorses - Vaativa B - KRJ - 1/50
01.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 3/30
02.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 4/30
02.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 4/30
04.08.15 - Moondance - Helppo A - KRJ - 5/40
06.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 4/30
08.08.15 - Moondance - Helppo A - KRJ - 6/40
09.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 1/30
15.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 1/30
16.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 4/30
19.08.15 - Reiter - Helppo A - KRJ - 1/30
22.08.15 - Runoratsut - Vaativa B - KRJ - 2/100
23.08.15 - Runoratsut - Helppo A - KRJ - 2/100
23.08.15 - Naukaisu - Vaativa B - KRJ - 6/40
26.08.15 - Runoratsut - Vaativa B - KRJ - 5/100
03.09.15 - Runoratsut - Vaativa B - KRJ - 1/40
04.09.15 - Runoratsut - Helppo A - KRJ - 6/40
16.09.15 - Runoratsut - Vaativa B - KRJ - 4/40
01.10.15 - Kuuralehto - Vaativa B - KRJ - 2/40
03.11.15 - Eucarya - Vaativa B - KRJ - 1/30
06.11.15 - Kuuralehto - Vaativa B - KRJ - 4/40
12.11.15 - Eucarya - Vaativa B - KRJ - 3/30
12.11.15 - Eucarya - Vaativa B - KRJ - 1/30
13.11.15 - Eucarya - Vaativa B - KRJ - 1/30
13.11.15 - Eucarya - Vaativa B - KRJ - 5/30
14.11.15 - Eucarya - Vaativa B - KRJ - 3/30
16.11.15 - Kuuralehto - Vaativa B - KRJ - 5/40
16.11.15 - Eucarya - Vaativa B - KRJ - 3/30
17.11.15 - Eucarya - Vaativa B - KRJ - 2/30
19.11.15 - Eucarya - Vaativa B - KRJ - 1/30
20.11.15 - Eucarya - Vaativa B - KRJ - 4/30